fbpx

ЖЪЛТАТА МАГИЯ, КОЯТО ЛЕКУВА НАД 6000 БОЛЕСТИ

ЖЪЛТАТА МАГИЯ, КОЯТО ЛЕКУВА НАД 6000 БОЛЕСТИ

ЖЪЛТАТА МАГИЯ, КОЯТО ЛЕКУВА НАД 6000 БОЛЕСТИ

Вече над 2500 години това жълтеникаво растение е едно от най-използваните, но и най-лечебни растения в Индия.В началото е употребявано просто като багрило, чрез което боядисвали своите дрехи и шалове.Веднъж обаче забелязали, че козите го похапват с удоволствие и им хрумнало да си направят чай от него.Така открили, че активното му вещество – куркумин – има редица противовъзпалителни и благотворни свойства.Може би се досетихте, че става дума за куркумата.Е, вече е изключително популярна – приема се под всякаква форма – на прах, в отвара, на хапчета – пие се от малки и големи, които разказват за нейните най-мощни свойства.

* Куркумата е един от най-мощните детоксиканти и антиоксиданти.Тя успява да прочисти не само бързо, но и качествено всички токсини от организма ни, като започне от черния дроб и стомашно-чревния тракт.И нещо по-важно – приемът на това вълшебно растение не просто действа като белина на тялото ни, но и успява да намали драстично появата на нови вредни агенти.

* Куркумата се счита за най-силните ускорители на метаболизма. С други думи – тя кара организма ни да преработва още по-бързо и правилно приетата храна, като забързва изгарянето на мазнините и по този начин спомага за поддържането на нормално телесно тегло, а също и за здравословното отслабване.

* Тази жълтеникава подправка има антисептичен и антибактериален ефект.Често бива използвана при нарушения в храносмилането, при киселини, раздразнения в червата, различни типове колити и гастрити. В последните години тя бива причислявана и към едно от най-успокояващите средства при улцерозен колит. Но куркумата може да бъде толкова успешна и при най-обикновени наранявания, рани и дори изгаряния.

* Индийското растение е много добра защитна стена при редица сериозни заболявания – като артрит, рак на простатата, рак на гърдата и меланома, болестта на Алцхаймер и дори е доказано, че намалява риска от детска левкемия.

* Чрез куркумата се контролират нивата на холестерола, кръвната захар и триглицеридите.Именно заради това, много често се използва от диабетици.

* В последно време, учените заговориха усилено за ползите на куркумата при борбата й с паразитите.Растението може да бъде полезно не само срещу убиването на паразитите и яйцата им, но и при изхвърлянето им трайно от организма.

Едва ли бихме могли да разкажем за всичките вълшебства на куркумата, тъй като нейните благотворни сили продължават да се преоткриват и изследват.

Добави Коментар