КатегорииСтатии

Тайното оръжие на руските спортисти – АШВАГАНДА – подпомага „неспецифичната устойчивост“ на организма

По-популярна под името „индийски женшен“, тази аюрведична билка бива прилагана като лечебно растение „за енергия и стрес“. Според редица руски учени, Ашваганда може да повиши значително „неспецифичната устойчивост“ на организма – по-простичко казано, свойството на организма ни да издържа на силен стрес, физическа и психическа умора, рязко понижен имунитет. Индийският женшен съдържа многообразие от подкрепящи човека вещества. Целебните му свойства са изучени практически изцяло, но механизмът на някои от тях продължава да бъде необясним. Активни съставки се намират в листата, стъблата и корените – гликозоиди, биологически активен полиацетилен, алкалоиди, пектинови и дъбилни вещества, витамин С, смоли, сяра, фосфор, микро- и макроелементи. Списъкът с благотворни съставки на билката не спира да нараства, наскоро учените откриват и германий, който увеличава продуктивността на имунната система и съвместно с витамин Е, има изключително въздействие.
Тъй като растението умее да се нагажда към всякакви промени на околната среда, то и работи като мощен адаптоген, подобрявайки поносимостта на човека към стресуморабезсъние и промени посредством ускоряване на реакциите и координираността. Билките – адаптогени са лечебни растения с противоположни активности. Хем могат да тонизират, хем да релаксират, подсилват имунната система, регулират възбудните и тормозни процеси в нервната система, приспособяват организма към промените, които настъпват в тялото вследствие на факторите на стреса или на други вредни въздействия – вътрешни и външни. 
Приемът на Ашваганда подпомага функцията на щитовидната и надбъбречните жлези, намалява стреса и тревожността, както и помага за овладяване на депресивни състояния. Тази билка балансира нивата на кръвната захар и се бори с раковите клетки, намалява дегенерацията на мозъчните клетки и подобрява паметта, подпомага имунитета и дава издръжливост, засилва мускулите, сексуалните функции и облагодетелства плодовитостта. Една от магичните функции на Ашваганда е, че повлиява изключително благоприятно пациенти с хипер-  и хипо- функция на щитовидната жлеза. В пилотно изследване от 2017 г., публикувано в „Journal for Alternative and Complimentary Medicine“, са разгледани ползите на Ашваганда за пациенти с предклиничен хипертиреоидизъм. Изследователите доказват, че пациентите, приемали Ашваганда 600мг. на ден, значително подобрили баланса на нивата на TSH и тироксин  в сравнение с другата плацебо група. Заключението е, че незаменимата билка може да е от полза за нормализиране на действието на щитовидната жлеза при пациенти с хипотиреоидизъм.
Тъй като Ашваганда съдържа висок процент флавоноиди, приемът на билката повлиява благоприятно и диабетиците. Тя помага за достигане на нормални нива на кръвната захар. В допълнение – Ашваганда може да помогне да се намали растежа на туморни и ракови клетки в организма. Изследванията показват, че билката намалява разпространението на ракови клетки, главно в областта на гърдите, белия дроб, стомаха и червата. Това се дължи на способността й да засили имунитета и на действието й като антиоксидант.
Емоционалният, физически и химически стрес могат да имат пагубно въздействие върху мозъка и нервната система. Най-новите изследвания показват, че Ашваганда не само намалява нивата на стрес, а и защитава мозъка от дегенерация на клетките, която може да доведе до Болестта на Алцхаймер и Паркинсон. Една от основните причини за благоприятното й въздействие е, че съдържа силни антиоксиданти, които разрушават свободните радикали, предизвикващи стареене.