КатегорииСтатии

ОТ ГЛОГИНКА – БЛАГИНКА! Или за великата сила на глога

Легенди и предания се носят за този древен и свещен храст, цъфтящ с красиви бели цветове през пролетта. В езическите религии глогът е считан за най-свещеното дърво, тъй като нежното ухание на цветовете му се считало за най-добрият пазител от зло. От клонките на глога правели цветен кол, който поставен около врати и прозорци, предотвратява влизането с взлом в дома или в духовния свят на човека. В миналото хората вярвали, че белите цветчета на храста, са любимото място на феите. Не бива да забравяме и това, че редица теологически изследвания твърдят, че трънният венец на главата на Иисус Христос при разпятието му, е бил точно от глог. Вероятно тази е и една от причините, в цял свят и всички религии, глогът да бъде приеман като символ на чистата любов, целомъдрието, здравето, защитата и откриването напокой.

Всички тези поверия и възприятия, разбира се, са свързани до голяма степен и с неговите лечебни свойства, прилагани отначало в народната медицина, а в наши дни активно и успешно в хомеопатията и биомедицината. Още в древен Рим откриват, че това медоносно растение помага мигновено при повишен пулс и сърдечни неразположения. По-късно учените разкриват уникалния химичен състав на глога, който включва в себе си над 15 флавоноиди, кратегова киселина, която представлява смес от 3 тритерпенови киселини – олеанолова, кратеголова и урзолова, както и фенолни съединения като кафена и хлорогенова киселина. Интересен e и фактът, че плодовете и листата (и цъфтежа) на глога имат различен състав и съответно се ползват при различни случаи. Цветовете действат тонизиращо, а плодовете успокояващо и седативно.

Глогът е истински доказан помощник при заболявания на сърдечно-съдовата система – стенокардия, хипертония,аритмия, атеросклероза и др. Той засилва енергията на сърдечните съкращения, като в същото време успокоява сърцето, премахвайки така неприятното сърцебиене. Действа съдоразширяващо и по този начин подобрява кръвоснабдяването на сърцето, мозъка. Глогът умее да понижава плавно и умерено повишеното артериално налягане. Това белоцветно дръвче е много ефективно и при нарушения в централната нервна система, нервна възбуда, стрес, паник атаки, мигрена, системно безсъние и дори при нарушени функции на щитовидната жлеза. В последните десетилетия стана известен с това, че понижава осезаемо холестерола в кръвта,което е и поредният повод, глогът да бъде активен участник в множество лекарства и хранителни добавки, грижещи за здравето на съвременния човек, подложен на редовен стрес.

Вашият коментар