КатегорииСтатии

НАЙ-ДОБРИЯТ ПРИЯТЕЛ НА МЪЖА – Булбин наталенсис

Булбин

Не е тайна, че най-важният мъжки хормон е тестостеронът и без значение, дали мъжът тренира активно или не, силната половина на човечеството се стреми към повишаването му по редица известни причини. Наличието на тестостерона в човешкия организъм определя мъжките полови белези като загрубяване на гласа, окосмяването по лицето и половите органи, сексуална мощ, както и натрупването на мускулна маса. Този хормон влияе силно не просто на сексуалното желание, както при мъжете, така и при жените, но и за плътността и здравината на костите и мускулите. Нивата на тестостеронът могат да бъдат определени с точност чрез кръвни изследвания, като при двата пола, те имат различна числена стойност. Разлики могат да се наблюдават и при различните лаборатории и системи за изследване, затова винаги се изписват референтните стойности на съответния показател.

Голям процент от силния пол обаче няма и идея, че би могъл да има понижени нива на тестостерона. Учените са изложили конкретна информация относно симптомите, които могат да се появят при ниски нива на хормона:

1.ниско либидо

2.наднормено тегло

3.еректилна дисфункция (импотентност)

4.задържане на вода

5.безсъние, главоболие

6.променливо настроение

7.депресия и др.

Разбира се, медицината и фармацевтичната индустрия са изключително напреднали и предлагат хиляди решения в тази ситуация, но няма как да не отбележим факта, че при всички от тях, рано или късно, се появяват редица страни ефекти, някои от които опасни за здравето и необратими. На помощ се притичват био хранителните добавки, които могат да направят чудеса, ако са наистина качествени и правилно подбрани. Някои от билките и лековитите растения са отдавна наложени в профилактиката и подсилването на мъжа – бабини зъби или трибулус терестрис, сибирски женшен, епимедиум (див козел), сминдух, тонгат али или както му казват „Дългият Джак“, мака, ашваганда и др.

В последните 2-3 години обаче истински нашумя едно южноамериканско лечебно растение – Булбин наталенсис. Красивите му ярко жълти цветове и остри месести листа са истинско чудо – в тях се откриват множество сапонини, танини, алкалоиди, антрахинони и сърдечен гликозид. В множество изследвания е установено, че стебло от Bulbine Natalensis може да повлияе на тестостерона, лутеинизиращия хормон (LH), фоликулостимулиращ хормон (FSH) и нивата на естроген, както и за лечение на различни рани, сексуално подпомагане, бели кръвни клетки, тестисите, бъбреците и черния дроб.

В традиционната африканска медицина тази билка е била прилагана успешно при редица заболявания и състояния – от най-безобидни до по-сериозни такива – като екземи, рани, ухапвания, възпаления по кожата, изгаряния, язви, колити, стомашни и бъбречни болки; Последните проучвания дават положителни резултати при използването на Bulbine Natalenis за повишаване на либидото, увеличаване на естествения тестостерон и намаляване на естрогена. В изследване, проведено от Центъра за фитомедицински изследвания, катедра “Ботаника”, Университета на Форт Хеър, Алис, Южна Африка, приемащи “Bulbine Natalensis”, имат ниво на серумен тестостерон, което е равно на 347% от контролната група. В същата група естрогенът е бил с 35% по-нисък и дори е надминал резултатите на силденафил за подобряване на либидото. С други думи, 347% повече тестостерон, 35% по-малко естроген от контролната група, всички от дозите на Bulbine Natalensis между 25 mg и 50 mg на kg телесно тегло в сравниение с групата, която не приема Bulbine.

Научните доказателства за тази чудодейна билка не спират да нарастват и приложението й в здравето и спорта е неоспоримо. В действителност,  тестостеронът е жизненоважен за мъжете, а растежът на мускулите, загубата на мазнини и сексуалното желание са чувствителни към тестостероновите нива. Не бива да забравяме, разбира се, че вълшебни хапчета няма – но добрият режим на живот – спорт, разнообразна и свежа храна, активна почивка и висококачествени хранителни добавки – може да ни докара да така желаните резултати.