КатегорииСтатии

Една прастара билка, която ни подарява спокойствие и здрав сън

В началото – около 300 години пр.Хр. – всички я наричали пчелник или пчелното цвете – съвсем логично, латинското й наименование Mellisa officinalis означава точно това – пчела. Малките й бели цветчета са пълни с нектар, който привлича пчелите. Това е и причината в наши дни, тази нежна билка да бъде култивирана и използвана като магнит за пчелите, за да се повишава естествения био добив на мед. Листенцата й пък имат лек, цитрусов дъх. Досетихте се вероятно, че тази прастара билка е маточината.

Употребата на маточина е документирана още преди хиляди години от гърците и римляните. Доказателства са записките за билката в ботаническата книга на Теофраст “Historia Plantarum”, която датира около 330 години преди Христа. Балсамът от маточина започва да се употребява в седми век, като с него започва да се налага и култивирането на билката из цяла Европа. През Средновековието билката става обект на записките на билкари, писатели, философи, учени. Швейцарският лекар и алхимик Парацелз я нарича “еликсир на живота”.Сведения показват, че Томас Джеферсън я култивирал в градината си. През 17-ти век обаче тя достига една от своите връхни точки. Монахините от ордена на Кармелитите започват да я берат и от нея да правят известната „кармелитска вода“, която лекувала силно главоболие и безсъние.

Научният интерес към билката не спира да расте и днес. Според последните проучвания, маточината е сред много малкото лечебни продукти, повлияващи глиобластомата. Това е специфична форма на рак, поразяваща мозъка, която е нелечима със средства от традиционната медицина. Маточината обаче може да предизвика апоптоза (спонтанна клетъчна смърт) на раковите клетки при глиобластома. Има данни и за позитивен ефект на билката при други форми на рак – на черния дроб, на дебелото черво, на гърдата, при левкемия и др..

Маточината притежава още цял куп чудотворни свойства за целия ни организъм. Ето 20 неоспорими научни доказателства за тази билка:

1.най-добрият природен седатив (успокояващо)

2.снема стреса бързо и неусетно (антидепресант)

3.подобрява качеството и продължителността на съня

4.ликвидира безсънието

5.унищожава главоболието и мигрената

6.понижава виенето на свят

7.благоприятен ефект над цялата нервна система заради розмариновата киселина в себе си

8.подпомага умствените способности и вниманието

9.бори се активно с депресията и паник атаките

10.има силно антибактериално и противогъбично действие

11.прилага се успешно при сърдечни заболявания – аритмии, хипертонии, повишен пулс и пр.

12.силен противовирусен механизъм

13.успява да намали значително проявите на херпес вируса – локално и перорално

14.мощен антиоксидант – концентрацията на биофлавоноиди в състава на маточината, подсигурява много ефективно неутрализиране на свободните радикали в организма

15.изявено противораково действие

16.неутрализира радиационните облъчвания върху различни клетки като превръща опасните радикали в други биоактивни молекули

17.намалява гаденето и позивите за повръщане

18.засилва метаболизма

19.успокоява чувствителните или  проблемни венци

20.успешно се приема при болезнена менструация и менопаузата при жените

Маточината може да се прилага вътрешно или външно, в най-разнообразни форми – чай, екстракт, лосион, запарка, хранителна добавка – и то срещу най-разнообразни здравословни проблеми. А най-радващото е, че научният интерес към нея не спира да се увеличава, което гарантира, че приложението й в хомеопатията и хранителните добавки ще се разраства все повече – една невероятна перспектива, имайки предвид колко масово се среща билката у нас.

1 Коментар

Вашият коментар